Logo
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

BEVRIJDING

DAARLE / DAARLERVEEN 70 JAAR BEVRIJD

Routebeschrijving fietstocht      

1. ONDERDRUKKING EN VERZET

Bij de Hervormde kerk in Daarle begint de route.
Op de hoek Groeneweg / Dalvoordeweg vindt u het herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan Geerhard Bosch. Daar begint de route en vindt u het eerste fotodoek met informatie.
Bij de kerk steekt u de Dalvoordeweg over. U bent nu op de Hellendoornseweg. U gaat de eerste weg links (Kerkallee) in, richting begraafplaats. Daar vindt u het volgende punt.


2. ARBEIDSDIENST GEWEIGERD
In de weilanden voor u is Albert Ensing gevlucht en neergeschoten.
U volgt de Kerkallee en gaat aan het eind van de weg linksaf de Piksenweg op. Dan na ongeveer een kilometer linksaf de Bruineveldsweg in.
Rechts in het veld (tussen Hooge Hexel en De Piksen) werden wapens uit een vliegtuig gedropt.
Wierdenseweg oversteken en eerste weg linksaf (Watertorenweg). Daar vindt u het volgende punt.


3. ACTIEF VERZET
U bent bij de boerderij van de familie Kamphuis die actief was in het verzet.
U volgt de Watertorenweg. Splitsing rechts aanhouden.  Aan het eind rechtsaf (Groeneweg)
Na ongeveer 1 km. linksaf (Esweg).  Na ongeveer 600 meter vindt u het volgende punt.


4. DAARLE VEILIG?
U bent bij het huis van de familie Kerkdijk. In de voormalige schuur bij de boerderij werd de buit van de overval in Almelo in eerste instantie verstopt.
U volgt de Esweg en gaat de eerste weg rechtsaf. Deze weg gaat over in een fietspad. Einde fietspad rechtsaf. De weg vervolgen langs het kanaal. Spoorlijn oversteken. Rechtdoor naar het Separatiepunt Vroomshoop. Net voorbij de brug vindt u het volgende punt.

5. GEDOOD OP RAND BEVRIJDING

U bent bij het punt waar Gerrit Jan Kerkdijk het kanaal overstak en werd opgemerkt door de Duitsers.
U gaat terug over de spoorwegovergang. Dan direct links de Kolkmanweg in. Deze weg langs de spoorlijn volgen. (Gaat over in G.J. Kerkdijkweg)
Op de plek van het sportterrein “De Belt” stond in 1945 de boerderij van Gerrit Jan Kerkdijk. Het had de naam “De Belt” .
Daarlerweg oversteken. (Grote Veenweg), Einde weg linksaf (Stouweweg) Over het spoor linksaf (Daarlerveenseweg). Als deze weg overgaat in de  G. Nijlandstraat ziet u het volgende punt.

6. LEVEN GEGEVEN VOOR ANDEREN

Langs het kanaal stond hier in 1944 de boerderij van de familie Nijland. De boerderij is later afgebroken. Elders is een andere boerderij gebouwd. Hier ging de 46 miljoen uit Daarle naar toe en hier werd het opgespoord door de Duitse Sicherheitsdienst.
U vervolgt deze weg langs het kanaal. Bij de brug ziet u links voor u het laatste punt.

7. BEVRIJD! NIET VERGETEN!
Hier staat het monument waarmee Daarlerveen onze en komende generaties wil herinneren aan de verschrikkelijke bezettingstijd, de moedige bevrijders en de mensen die in de oorlog omkwamen.


Een printbare versie is middels deze link te downloaden!

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu